Siirry pääsisältöön

Uusimmat uutiset Facebookissa

Ancient Bear Cult nuotiolla

Uutisarkisto

Helmikuu 2014: Kolmas albumi ilmestyy huhtikuussa

Ancient Bear Cult Konnevedellä

Vuosi 2013 oli keikkarintamalla hieman hiljaisempi kuin edellinen. Kevätpuoli kului kolmannen albumin äänityksissä ja kesä oli yhtyeen jäsenillä muista syistä niin kiireinen, että sinne oli vaikea mahduttaa keikkoja. Konnevesipäiville ja Rovaniemen Auttikönkään muinaismarkkinoille kuitenkin ehdimme, ja samalla teimme uuden aluevaltauksen, sillä molemmissa tapahtumissa osallistuimme 1600-luvun virsikirjan virsien säestykseen. Konnevesipäiviltä koottu video löytyy YouTubesta. Kesän konsertit päättyivät esiintymiseen Tapio ja Marja Mattlarin yhteisillä 60-vuotispäivillä Hartolan Vuorenkylässä Harjun perinnemaisematilalla, missä Ancient Bear Cult oli housebändinä.

YouTubeen on äskettäin ladattu myös muutama Risto Pohjosen Ancient Bear Cultin keikoilta kuvaama video, jotka hän ystävällisesti antoi käyttöömme.

Kolmas albumi Sammalikossa on vihdoin valmistunut ja painossa. Albumi on päätetty julkaista 4. huhtikuuta, ja heti seuraavana päivänä yhtye soittaa ensimmisen levynjulkaisukeikan Helsingissä Sture 21:ssä. Myöhemmin on tulossa levynjulkaisukeikat vielä ainakin Hartolassa ja Jyväskylässä. Levyn jakelusta vastaavat jälleen Running Moose ja Töölön musiikkitukku.

Joulukuu 2012: Kolmannen albumin äänitykset alkavat

Vuosi 2012 jää Ancient Bear Cult -yhtyeen historiaan hienojen keikkojen vuotena. Lukumääräisestikin keikkoja oli enemmän kuin parina edellisenä vuonna, mutta erityisesti yleisöpalaute konserttien jälkeen oli innostuneempaa kuin koskaan ennen. Varsinkin loppukesän esitykset Tammelan Hakkapeliittatapahtumassa, Tuusulan Taiteiden yössä ja Lappeenrannan Linnoituksen yössä olivat yleisön mieleen, sillä jokaisen konsertin jälkeen yleisö osti levyjä lähes koko laatikollisen. Myös yksityistilaisuudet Nurmeksessa ja Saarijärvellä olivat omalla tavallaan ikimuistoisia samoin kuin vuoden viimeinen konsertti Severi Pyysalon Mokners-jazztrion lämmittelijänä Lahden Pikkuteatterissa. Harvoin pääsee soittamaan yhtä tarkkaavaiselle ja musiikille omistautuneelle yleisölle!

Kolmannen albumin äänityksiä oli tarkoitus aloitella jo syksyllä, mutta vihdoin tammikuussa 2013 päästään aloittamaan. Muutama tulevan albumin kappale on jo ollut kesän konserttiohjelmistossa, mutta suurelta osin uusi albumi syntyy edeltäjiensä tapaan vasta äänitystilanteessa vapaasti ideoiden ja improvisoiden. Levyn julkaisuajankohdasta ei vielä uskalla luvata mitään.

Elokuu 2011: Lullamoinen julkaistaan 7.9.

Kauan odotettu kakkosalbumimme, nimeltään Lullamoinen, julkaistaan 7. syyskuuta. Levyn myynti aloitetaan kuitenkin jo edellisenä viikonloppuna Pukkisaaren muinaismarkkinoilla Helsingissä, jossa Ancient Bear Cult esiintyy kahtena päivänä useita kertoja. Postitse levyä voi tilata ilmestymispäivästä lähtien.

Lullamoinen on muinainen karhun hellittelynimi. Levyn kymmenestä kappaleesta puolet on laulettuja ja puolet instrumentaaleja. Laulukielenä on tällä kertaa suomi. Levyn julkaisijana toimii Running Moose Productions ja jakelijana Töölön musiikkitukku.

Toukokuu 2011: Kakkosalbumi valmis

Ancient Bear Cultin toisen albumin julkaisu viivästyi yhtyeestä riippumattomista syistä vuodella, mutta levyn materiaali on nyt vihdoin miksattu ja masteroitu. Sekä edellisen että tämän albumin masteroinut Tuomo Valtonen Sundi Coop -studiolta kommentoi uutta musiikkia: "Harppaus edellisestä levystä on valtava. Helkkarin hyvä levy.".

Levyn julkaisuajankohtaa ei ole vielä päätetty, mutta johonkin aikaan tulevana kesänä julkistaminen varmasti tapahtuu. Jos jollakulla on tiedossa kesätapahtuma, jonka yhteyteen levynjulkaisujuhla sopisi, otamme ehdotuksia vastaan. Etsimme yhtyeeseen myös uutta puhallinsoittajaa. Jos tiedätte jonkun muinaissoittimista kiinnostuneen puhaltajan, vihjaiskaapa hänelle, että ottaa yhteyttä!

Elokuu 2010: Albumi äänitetty, mutta julkaisu viivästyy

Kakkosalbumin äänitykset venyivät pitkälle kevääseen, ja levyn miksaus on kestänyt paljon kauemmin kuin luulimme, joten levyä ei saatu julkaistua vielä kesäksi. Toivottavasti hyvää kannattaa kuitenkin odottaa.

Tänä vuonna olemme tehneet vähän mutta laadukkaita keikkoja. Kevään ensimmäinen esityksemme oli Tampereen Vapriikissa Karhun vuosi -näyttelyn avajaisissa. Eipä juuri voisi olla osuvampaa näyttelyn teemaa karhubändillemme! Karviassa esiinnyimme suuressa kodassa metsän keskellä nuotion ääressä ihan ilman sähköä. Monelta yhtyeeltä se ei onnistuisi, mutta meiltä kyllä. Ja Mikkelin Konserttitalo Mikaelissa paikallisen museon synttäreillä olimme sinfoniaorkesterin lämppäribändinä. Mielenkiintoinen kokemus sekin. Kevään päätteeksi oli jälleen vuorossa konsertti Jyväskylän Alvar Aalto -museolla Yläkaupungin yössä.

Ancient Bear Cult Hämeenlinnassa

Koska levyn julkaisun kunniaksi suunnitellut kesäkonsertit jätettiin levyn puuttumisen takia väliin, kesä huipentui tänäkin vuonna Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoille, jossa meillä oli peräti kahdeksan esitystä kolmena eri päivänä ja kolmessa eri paikassa. Sinne saimme pitkästä aikaa kokoonpanomme vahvistukseksi perustajajäsenemme Kimmon, joten soitto kuulosti tavallistakin komeammalta.

Kesän aikana olemme myös saaneet mielenkiintoisia yhteydenottoja ja levytilauksia ulkomailta. Vaihdoimme englantilaisen laulaja-lauluntekijän Kate Fletcherin kanssa levyjä. Hän näyttää käyttävän levyllään säestyssoittimina mm. 5- ja 6-kielisiä jouhikanteleita, joita hänen miehensä rakentelee muinaissoitinpajassaan. Skotlantilaisen Mandy Haggithin kanssa taas vaihdoimme levymme hänen kirjoittamaansa kirjaan The Last Bear, joka kertoo tarinan tuhat vuotta sitten kuolleesta Skotlannin viimeisestä karhusta.

Marraskuu 2009: Kakkosalbumin äänitykset alkoivat

Ancient Bear Cult studiossa

Vuonna 2010 ilmestyvän Ancient Bear Cultin kakkosalbumin äänitykset alkoivat marraskuussa. Äänityspaikkana on tällä kertaa Ilkan talon kellarissa sijaitseva kotistudio, ja äänittäjänä toimii edellisenkin albumin äänittänyt Jaakko Peltonen. Muinaissoitinten äänittäminen on sen verran erikoista puuhaa, että harvalla äänittäjällä on siitä kokemusta. Ei ollut Jaakollakaan ennen ensimmäistä albumiamme, ja kun se oli valmis, hän sanoi: "Vasta nyt tiedän, miten nuo soittimet olisi kannattanut äänittää." Niinpä päätimme pyytää Jaakkoa toisenkin levyn äänittäjäksi, sillä nyt hänellä on kokemusta!

Tulevan levyn musiikista on vähän aikaista sanoa vielä mitään, sillä tarkoitus on äänittää runsaasti materiaalia ja päättää vasta loppuvaiheessa, mitkä kappaleet hyväksytään lopulliselle levylle. Se on kuitenkin varmaa, että aika lailla erilainen levy on tulossa kuin mitä ensialbumi oli. Olemme nimittäin huomanneet, että muinaissoittimilla voi soittaa hyvin monenlaista musiikkia, vaikka niiden ääniala onkin usein suppea. Ja onhan meillä nyt käytössämme myös useita sellaisia soittimia, joita ei ensilevyllä vielä kuultu.

Myös yhtyeen kokoonpanoon on tulossa muutos. Verna on jäämässä perhesyiden takia aktiivitoiminnasta sivuun – joillekin tuleville keikoille hän voi kuitenkin vielä ilmestyä – ja hänen paikkansa puhaltajana ja laulajana on ottamassa Katri Suominen. Katri on jo ollut mukana myös levyn äänityksissä.

Syyskuu 2009: Keikkakesä taas takana

Ancient Bear Cult Hämeenlinnassa

Bändin kolmas keikkakesä meni oikein hyvin kuten kaksi edellistäkin. Keikoille ehdittiin yleensä ajoissa, soittimet pysyivät melkein vireessä, eikä kovin usein soitettu väärin. Keikkoja oli varsinkin loppukesästä runsaasti ja yleisön innostunut vastaanotto edelleen vain yllättää. Alkukesän keikoista hienoin tunnelma oli Jyväskylän Yläkaupungin yössä, jossa esiinnyimme jo kolmatta vuotta peräkkäin. Kun tupa on täynnä ihmisiä, jotka ovat tulleet sinne pelkästään meitä kuuntelemaan, tiivis tunnelma syntyy kuin itsestään ilman sen kummempia välijuontoja. Ja esityksen jälkeen levyjä myytiin hyvin! Jyväskylässä meillä alkaa jo olla vakioyleisöä, joka on aina paikalla, kun jossain siellä esiinnymme...

Heinäkuun alussa meidän piti esiintyä Rääkkylän Kihaus Folkissa, mutta siellä oli ilmeisesti pidetty hätäkokous reilu kaksi viikkoa ennen tapahtumaa ja painettu paniikkinappulaa, jolloin ainakin me lensimme ohjelmasta ulos. Ohjelmiston karsimisesta ei sitten tieto kunnolla kulkenut eteenpäin ja niinpä festivaalin alla ilmestyneessä Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä meidän nimemme oli Kihaus Folkin esiintyjälistalla ensimmäisenä! Toivottavasti kovin moni ei lähtenyt turhaan Rääkkylään meitä kuuntelemaan. Eräs pettyneistä otti yhteyttä loppukesästä ja ilmoitti tulevansa varta vasten Itä-Suomesta kuuntelemaan meitä Jyväskylään Säynätsalopäiville. Niin kuin sitten tulikin!

Hieno kokemus oli soittaa elokuussa Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Kirkon pitkäkaikuinen akustiikka on haasteellinen, mutta kun osasimme siihen varautua, konsertti toimi ainakin esiintyjien korvin komeasti. Kunnioitimme kirkon harrasta tunnelmaa soittamalla konsertin kokonaan ilman välijuontoja, joten tavallisesti juontojen olennaisena osana olevat soitinesittelytkin jäivät tekemättä. Se johti siihen, että konsertin jälkeen yleisö ryntäsi luoksemme kyselemään soittimistamme ja tutkimaan niitä.

Keikkakesämme huipentui taas Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoihin, jossa meillä oli kahden päivän aikana seitsemän puolen tunnin esitystä. Yleisö oli erittäin vastaanottavaista ja levyjä meni kaupaksi paljon (mukaan otetusta täydestä laatikosta oli kotimatkalla kolme levyä jäljellä). Erään esityksen jälkeen kuului yleisön joukosta kiinnostava kommentti: "Kyllä te olette melkoisia soittajia – tuo teidän musiikkihan on ihan jazzia!" Jos tuo on totta, pitää varmaan jatkossa olla yhteydessä jazztapahtumien järjestäjiin ja kysellä keikkoja niistäkin.

Helmikuu 2009: Uusi jäsen liittyi mukaan

Bassoviikinkilyyra

Yhtyeemme kokoonpano laajeni takaisin viisihenkiseksi, kun Ilkka Kinnunen liittyi vahvuuteen. Ainakin aluksi hän keskittyy lyömäsoittimiin ja lauluun, mutta jatkossa varmaan tutustuu muihinkin muinaissoittimiin (tähän bändiinhän pääsevät mukaan vain multi-instrumentalistit). Tapio on kesyttänyt talvisydämen ajan jouhikkoa ja soitto alkaa muistuttaa jo etäisesti musiikkia, joten jatkossa sitäkin nähdään keikoilla. Samoin kuin Jarkon bassoviikinkilyyraa (kuvassa), joka on vielä soitinrakentajalla viimeisteltävänä. Ensialbumille löytyi innostunut jakelija myös Yhdysvalloista: Syn-Phonic Music. Aiemmin ulkomaiden jakelusopimus on jo tehty saksalaisen Nordic Notes -yhtiön kanssa.

Joulukuu 2008: Levy on saanut hyvän vastaanoton

Levy ilmestyi syyskuussa, ja siihen nähden miten erikoista musiikki on, se on saanut yllättävän hyvän vastaanoton – jopa jotkut radioasemat (ainakin Radio Helsinki, Yle Radio 1 ja Radio Noise) ovat soittaneet sitä. Radiosoitot ovat poikineet levytilauksia, ja syksyn keikoillakin levyä on myyty hyvin. Levy on arvioitu useissa lehdissä, ja kriitikkopalaute on ollut enimmäkseen myönteistä.

Elokuu 2008: Levyn julkaisu siirtyy syyskuulle

Ancient Bear Cult Turussa

Levyn julkaisupäivää on jouduttu siirtämään kahdella viikolla eteenpäin. Uusi julkaisupäivä on näin ollen 10. syyskuuta, eikä levy ikävä kyllä ehtinyt myyntiin tämän kesän keikoille.

Monien keikkojen jälkeen kyseltiin taas äänitettä – erityisesti Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilla, jossa esiinnyimme kahden päivän aikana seitsemän kertaa. Hämeenlinnassa oli liikkeellä myös TV2:n kuvausryhmä, joka kuvasi esitystämme Pikku Kakkosta varten. Ohjelman pitäisi tulla ulos ensi keväänä. Olkaapa lapset tarkkoina!

Heinäkuu 2008: Levy on valmis ja ilmestyy elokuussa

Ensimmäinen albumi saatiin vihdoin miksattua ja masteroitua heinäkuun alussa. Levyn virallinen ilmestymispäivä on 27. elokuuta, mutta posti- ja keikkamyynti aloitetaan heti levyn tultua painosta elokuun alkupuolella. Ennakkotilauksia otetaan vastaan sähköpostitse osoitteeseen kingdom@vuorenk.pp.fi. Levyn hinta on posti- ja pakkauskuluineen 16,50 €.

Näytteitä uudelta levyltä Sounds From The Past voi kuunnella MySpace-sivulta, johon on nyt vaihdettu kappaleiden lopulliset versiot. Levy sisältää kymmenen pääosin yhtyeen omaa tuotantoa olevaa kappaletta, joista kuusi on instrumentaaleja ja neljä laulettuja. Vaikka keikoilla laulukielenä on suomi, levyllä käytetään englannin kieltä, jotta sanat ymmärrettäisiin myös Suomen ulkopuolella.

Helmikuu 2008: Levyn äänitykset alkoivat

Ensimmäisen levyn julkaisua suunnitellaan kesäksi. Muutama kappale on jo saatu äänitettyä – raakamiksauksia niistä voi kuunnella Ancient Bear Cultin MySpace-sivulta.

Kimmo on muuttanut Tampereelle ja pystyy jatkossa osallistumaan yhtyeen toimintaan vain satunnaisesti. Uudelle jäsenelle saattaisi kokoonpanossa olla tilaa, jos sopiva löytyy.

Elokuu 2007: Keikkakesän menestys yllätti

Ensimmäinen keikkakesä on takana. Vastaanotto yllätti meidät täysin. Ei näin kummallista musiikkia soittavan bändin pitänyt innostaa yleisöä noin paljon! Edelleenkin ihmiset tulivat keikkojen jälkeen kyselemään, olisiko levyjä myytävänä. Kyllä sitä ensimmäistä levyä on nyt ruvettava tekemään, kun markkinoitakin tuntuu olevan.

Kesän aikana oli tarkoitus äänittää kunnollinen demo, mutta mm. keikkakiireiden takia vasta yksi kappale on äänitettynä. Loput äänitetään alkusyksyllä.

Toukokuu 2007: Lehtijuttu, uusi sivusto, ensimmäiset keikat takana

Ancient Bear Cult poseeraa metsässä

Sanomalehti Itä-Hämeessä julkaistiin 5.5. kolmen sivun laajuinen juttu Ancient Bear Cultista otsikolla Historian havinaa ja muinaisaikojen mystiikkaa.

Yhtyeen varsinainen internetsivusto saatiin vihdoin julkaistua 7.5. sopivasti ensimmäisten esiintymisten alla. Sivuston on tehnyt Jyväskylän yliopiston WWW-julkaiseminen-kurssin harjoitustyönsä pohjalta Jukka Mattlar, joka vastaa myös ylläpidosta. Rakenteen ja ulkoasun suunnittelussa on pyritty huomioimaan niin eri graafisten selainten ja mobiiliselainten kuin myös ääniselainten käyttäjät. Internet Explorer -selaimen vanhat versiot eivät valitettavasti näytä asemointia oikein, mutta muilla selaimilla ongelmia ei ole havaittu. Sivuston kävijätilastoista kiitos eXTReMe digitalille ja lomaketietojen käsittelystä SuperCGI:lle.

Ensimmäiset keikat ovat menestyksellisesti takana. Toistaiseksi paras yleisömenestys on ollut Yläkaupungin yön keikoilla, joilla molemmilla oli toistasataa kuulijaa. Yleisö on pitänyt kuulemastaan ainakin sen perusteella, että jokaisen esiintymisen jälkeen on tultu kysymään levyä ostettavaksi. Pelkillä muinaissoittimilla tuotettu äänimaailma ei siis kuulostakaan kaikkien mielestä liian oudolta! Sellaistakin palautetta olemme saaneet, että nykyihmiseltä vaatii aika lailla totuttelua kuunnella musiikkia, josta puuttuvat esimerkiksi sähköbasson ja koskettimien kaltaiset pehmentävät elementit. Kun niitä ei kuitenkaan rautakaudella tunnettu, eivät ne myöskään tämän bändin soitinvalikoimaan tule kuulumaan.

Maaliskuu 2007: Esiintymiset alkavat pian

Ancient Bear Cult aloittaa julkiset esiintymisensä Lahden matkustajasatamassa pidettävillä kylämarkkinoilla 12.5. Yhtye saa käyttöönsä tapahtuman esiintymislavan kuudeksi tunniksi antaen aina välillä esiintymisvuoron myös muille. Kylämarkkinoilla jaettavaan Kesä Päijät-Hämeen kylissä -lehteen tulee esittelyjuttu yhtyeestä. Toukokuulle ovat varmistuneet myös esiintymiset Jyväskylän Yläkaupungin yössä ja Kosken KoskisFolk-festivaaleilla.

Tammikuu 2007: Sivusto julkaistu, demokappaleita äänitetty

Ancient Bear Cultin väliaikainen internetsivusto julkaistiin 4.1. Sivuja käytetään alussa erityisesti keikkamyynnin tukena. Yhtye on äänittänyt myös kaksi ensimmäistä demokappaletta: Tapion ja Päivin säveltämän instrumentaalikappaleen Karhunkierros sekä Jarkon säveltämän ja sanoittaman kappaleen Karhun morsian.

Marraskuu 2006: Kokoonpano valmis, nimi valittu

Ancient Bear Cult soittimineen

Harjoituksissa on käynyt ilmi, että yhtye tarvitsee vielä puhallinsoittajan. Niinpä 10.11. harjoituksiin kutsuttiin mukaan puhallinsoittaja Verna Paavola. Hän on myös kokenut laulaja, joten yhtyeessä on nyt kolme "laulusolistia": Kimmo, Päivi ja Verna. Koska kokoonpano voitiin todeta valmiiksi, päätettiin myös valita yhtyeelle nimi. Nimiehdotuksia läheteltiin jäsenten kesken sähköpostilla parin viikon ajan ja 26.11. niistä äänestettiin. Ennakkoehtona uudelle nimelle oli, että sen pitää olla niin persoonallinen sanayhdistelmä, että yhtyeen kotisivuille löytää helposti hakukoneella, vaikkei tietäisi osoitetta. Nimiehdotuksista eniten kannatusta sai Ancient Bear Cult.

Elokuu 2006: Uusi yhtye perustettu

Uusi yhtye, jonka konseptina on soittaa kiinnostavaa musiikkia pelkästään muinaissoittimilla, kokoontui ensimmäisiin harjoituksiinsa Näkövammaisten koululle Jyväskylään. Idea yhtyeen perustamisesta syntyi Tapio Mattlarin ja Päivi Väisäsen mielessä sen jälkeen kun Tapio Mattlar oli jättänyt alkuvuodesta Tarujen Saari -yhtyeen kymmenen vuoden ja viiden albumin jälkeen. Näkövammaisten koululla opettajana toimiva Päivi oli jo Tarujen Saaren viidennen albumin työstöprosessin aikana alkanut tehdä yhdessä Tapion kanssa sävellys-, sovitus- ja käännöstöitä, ja työn tuloksia kuullaankin tuon albumin kappaleissa Hemminki ja Tunturin noita, Hovitanssi sekä Rumpua lyökää kuninkaalle. Muinaissoittimia käyttävän yhtyeen idea oli noussut esiin Päijät-Hämeen muinaismatkailuhankkeen matkalla, jossa Tapio kertoi omistavansa sellaisia vanhoja soittimia kuin kampiliiran ja viikinkilyyran.

Uuden, vielä nimettömän yhtyeen ensimmäisiin harjoituksiin Päivi ja Tapio olivat kutsuneet Jarkko Heikkisen ja Kimmo Helenin. Kimmo kuitenkin sairastui, joten hän joutui jättämään ne väliin. Kesken ensimmäisten harjoitusten Tapion puhelin soi ja langan päässä oli Itä-Häme-lehden toimittaja, joka oli kiinnostunut tekemään juttua uudesta muinaissoittimia käyttävästä yhtyeestä! Hän oli saanut tiedon tällaisen yhtyeen perustamisesta muinaismatkailuhankkeen vetäjältä. Haastatteluun uusi yhtye ei katsonut puolen tunnin yhdessäolon jälkeen voivansa vielä suostua, mutta maininta yhtyeestä julkaistiin kuitenkin Itä-Häme-lehdessä 19.8.

EP Valoa kohti julkaistu 2018. Saatavilla suoratoistopalveluista (esim. Spotify) ja latauskaupoista.

Ancient Bear Cult YouTubessa: