Siirry pääsisältöön
eXTReMe Tracker

Ancient Bear Cult

Ancient Bear Cult vuonna 2017

Ancient Bear Cult (suom. "muinainen karhukultti") on keskisuomalainen yhtye, joka ammentaa innoituksensa esihistorian ja varhaiskeskiajan soittimista. Kaikilla yhtyeen käyttämillä soittimilla on satoja vuosia pitkä historia, joten on mahdollista, että tämäntapaisia yhtyeitä on joskus muinoin ollut olemassa. Musiikkia ei esihistorialliselta ajalta ole säilynyt nuotteina eikä muussakaan muodossa, joten A.B.C. on itse säveltänyt lähes koko ohjelmistonsa.

Yhtyeen käyttämistä soittimista viikinkilyyra on jäljennös soittimesta, joka on löydetty viikinkipäällikön haudasta Gotlannin saarelta ja ajoitettu noin vuoteen 700 jKr. Ikivanha walesiläinen jousisoitin crwth (äännetään "kruuth") on läheistä sukua viikinkilyyralle, mutta sitä soitetaan jousella. Kampiliira (engl. "hurdy gurdy") oli tanssinsäestyssoitin keskiajan Euroopassa. Karjalan Pielisjärveltä löytynyt kampiliira on päätynyt myös Suomen kansallismuseon kokoelmiin.

Ancient Bear Cult -yhtyeen nimi juontaa juurensa Keski-Suomenkin alueella eläneeseen muinaiseen karhukansaan, joka harrasti karhunpalvontakulttia. Kansaa on kuvannut mm. roomalainen historioitsija Tacitus (v. 98 jKr.). Karhukansa tappoi kerran vuodessa yhden karhun tarkkaan määrättyjen palvontamenojen mukaan. Menoihin kuului erilaisia lauluja, joita myös A.B.C. esittää. Palvontamenojen päätarkoitus oli siirtää karhun voimat yhteisöön. Karhun palvontaan liittyi myös legenda karhun morsiamesta – nuoresta naisesta, joka vietti talven karhun pesässä ja synnytti tälle jälkeläisen.

Ancient Bear Cult keikalla

Ancient Bear Cultin ohjelmistosta noin puolet on instrumentaalimusiikkia ja toinen puoli laulettua; laulut voidaan esittää joko suomeksi tai englanniksi. Yhtyeen musiikki sopii monenlaisiin historiallisiin tilaisuuksiin ja muihin pienimuotoisiin tapahtumiin. Ensimmäinen CD-albumi Sounds From The Past julkaistiin vuonna 2008, toinen albumi Lullamoinen 2011 ja kolmas albumi Sammalikossa 2014.

Kokoonpano

Päivi Tiusanen

Päivi Tiusanen – avainviulu, crwth, kankles, erhu, laulu

Aku Engblom

Aku Engblom – lyömäsoittimet, laulu

Jarkko Heikkinen

Jarkko Heikkinen – baglama, bouzouki, domra, oud, shamaanirumpu

Tapio Mattlar

Tapio Mattlar – kampiliira, viikinkilyyra, bassoviikinkilyyra, kantele, shamaanirumpu

Risto Pohjonen

Risto Pohjonen – puhaltimet, bassoviikinkilyyra, bouzouki, laulu

EP Valoa kohti julkaistu 2018. Saatavilla suoratoistopalveluista (esim. Spotify) ja latauskaupoista.

Ancient Bear Cult YouTubessa: