Tervetuloa opastetulle retkelle!

Kesällä 2023 Harjun perinnemaisematila järjestää yhden kaikille avoimen retken, jolla ihastellaan hoidettuja maisemia ja pysähdellään monien kiinnostavien luonnonkasvien äärelle.

Ajankohta: su 2.7. klo 14

Retki kestää noin kaksi tuntia. Käveltävän reitin pituus on noin kaksi kilometriä. Suosittelemme varustautumista pitkälahkeisilla housuilla, maastojalkineilla ja tarvittaessa sadevarusteilla. Järjestämme opastuksen säästä riippumatta.

Retken pääsymaksu on aikuisilta 5 € ja lapsilta 2 € (vain käteinen).

Kurjenkello, mäkitervakko, viuhkokeltano ja harakankello

Retkiä myös tilauksesta

Järjestämme mielellämme kasvi- ja maisemaretkiä sekä esittelykierroksia muinakin aikoina kesä–elokuussa. Retkestä voidaan sopia sähköpostitse (harju@mattlar.fi) tai puhelimitse (040 735 3217), mutta hyvä vaihtoehto on myös täyttää alla oleva lomake, minkä pohjalta teemme tarjouksen. Tilausretken tavanomainen hinta on 30–120 € riippuen retken kestosta ja ryhmän koosta.

Mikäli haluatte järjestää luontomatkan useampaan kohteeseen kuin vain Harjun perinnemaisematilalle, voitte vierailla samalla matkalla esimerkiksi Leivonmäen kansallispuistossa, jonne on meiltä matkaa vain 23 kilometriä.

Tarjouspyyntö tilausretkestä

Retken yksityiskohdat

Ryhmän yhteyshenkilön tiedot

Näin löydät perille (osoite: Vuorenkyläntie 2249, Hartola)

Opaskartta

Kaikille avointen retkien kohteet

1. Pihaniitty

Peurankello Maatilan 160-vuotiaan asuinrakennuksen pohjoispuolella avautuva, piharakennusten ja riukuaitojen reunustama puistomainen niitty, jota komistavat vanhat vaahterat, omenapuut sekä pylväskatajat. Niityn umpeenkasvu estetään loppukesällä tapahtuvan niiton avulla. Taloon rajautuva puolisko myös haravoidaan keväisin. Arvokkaimpina kasvilajeina alueellisesti uhanalaiset nurmilaukka ja ketonoidanlukko. Muita kasveja mm. peurankello (myös valkokukkaisena), ketoneilikka, ketoruusuruoho, nurmitädyke, aitovirna, hiirenvirna, niittynätkelmä, ahopäivänkakkara, särmäkuisma, viuhkovoikeltano, sarjakeltano, kalliokielo, metsäkurjenpolvi, ojakärsämö, huopaohdake sekä kurjenkello. Vanhan riihen viereisellä kalliokedolla kasvavat mm. mäkiarho, hiirenhäntä, ketotädyke, paimenmatara ja piennarmatara.

2. Puronvarsihaka

Harajuuri Luontaisesti rehevä ja kostea laidunmetsä, jonka läpi virtaa keväisin puro. Puustoksi jäi lähinnä lehtipuita sen jälkeen, kun kuuset poistettiin seasta vuonna 2007. Kasvillisuudessa runsaasti lehtolajeja: alueellisesti uhanalaiset harajuuri ja jänönsalaatti sekä soreahiirenporras, rantaminttu, puna-ailakki, lehtopähkämö, koiranheisi, täpläkämmekkä, niittykäenkukka, korpisorsimo, lehtokuusama ja keltasara.

3. Rannan tien pientareet ja ojat

Musta-apila Suon halki kulkevan tien läheisyyteen on asettunut monipuolinen, kosteutta kaipaava kasvilajisto. Lajivalikoimaan kuuluvat mm. alueellisesti uhanalainen hentosara sekä koiranvehniö, korpikaisla, musta-apila, pikkupalpakko, ranta-alpi, vehka, kurjenjalka, luhtasuoputki ja korpialvejuuri.

4. Likolahden ranta

Kullero Syvän ja kirkasvetisen Purnujärven rannalla sijainneessa torpassa on asuttu vielä 1960-luvulla. Samalle paikalle on vuonna 2012 valmistunut vanhoista hirsistä rakennettu uusi vierastalo. Torpan piha-alueella sekä rantavyöhykkeessä kasvavat luonnonkasveista mm. alueellisesti uhanalainen karttusara sekä pikkutalvikki, isotalvikki, pikkulaukku, nurmikonnantatar, nurmikohokki, piikkiohdake, kullero, pitkäpääsara, hernesara, keltakurjenmiekka ja luhtavuohennokka.

5. Rantakallio

Valkolehdokki Ohutmultainen, jyrkänteinen kallioalue, jolla kuitenkin myös rehevämpikasvuisia painanteita. Sammal- ja jäkälämattojen, varpujen sekä katajien lomassa kasvavat mm. valkolehdokki, yövilkka, mäntykukka ja jäkki.

6. Hietakuoppa ja maisemametsä

Kissankäpälä Vuonna 2004 kuusikon alta paljastettu jyrkkäreunainen maanottokuoppa johdattaa avaraan, varttuneeseen sekametsään, jonka monipuolisessa kasvillisuudessa näkyy pitkään jatkuneen laiduntamisen vaikutus. Hietakuopan seinämille ovat ilmaantuneet mm. mäkitervakko ja ruotsinlituruoho; entiselle kaskipellolle syntyneessä maisemametsässä kasvavat mm. alueellisesti uhanalainen pussikämmekkä sekä rohtotädyke, ahomansikka, nuokkuhelmikkä, huopavoikeltano, ahokissankäpälä, tähtitalvikki ja keltatalvikki.

7. Keijumäen keto

Rantatädyke Paahteinen, värikkäästi kukkiva kuivahko niitty, jolla perhoset parveilevat ja heinäsirkat hyppelevät aurinkoisina kesäpäivinä. Lukuisat kivirauniot ja pitkät matalat kiviaidat reunustavat tätä maatilan arvokkainta niittyaluetta, jolta on myös löydetty vanhaan asutukseen viittaavia esineitä. Kasvillisuudessa mm. valtakunnallisesti vaarantunut suikeanoidanlukko, alueellisesti uhanalainen ahonoidanlukko sekä särmäkuisma, ahopukinjuuri, heinätähtimö, pölkkyruoho, aholeinikki, syyläjuuri ja rantatädyke.

8. Puutarha

Ketokaunokki Lämpimällä mutta usein kuivuudesta kärsivällä rinnekasvimaalla viihtyvät tavallisimpien rikkakasvien ohella mm. keto-orvokki ja hoikkahopeahanhikki. Viljelypenkkien reunoilla komeilevat ketokaunokki ja rohtovirmajuuri.

Yhteystietolaatikko

eXTReMe Tracker